woonverzekering bespaartips

Woonverzekering: besparingstips

woonverzekering veelgestelde vragen

Een woonverzekering is een behoorlijk ingewikkelde verzekering. Hoe bespaar je geld op je maandelijkse premie van de woonverzekering (inboedelverzekering en opstalverzekering).

Woonverzekeringen vergelijken

Assurantiebelasting Over de meeste verzekeringen betaal je vanaf 1 januari 2013 21% assurantiebelasting. De assurantiebelasting en de eenmalige poliskosten zijn verwerkt in de weergegeven verzekeringspremies op de website.

Automatische incasso Bij automatische incasso geef je de verzekeraar toestemming om de premie automatisch van de rekening af te schrijven.Wanneer je kiest voor een betaling van de woonverzekering per maand is automatische incasso meestal verplicht.

Wat is een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee u schade aan de inboedel van uw huis kunt afdekken. Onder inboedel wordt bedoelt zaken welke verhuisbaar zijn. Wat niet verhuisbaar is (aard en nagelvast aan de woning zit) valt onder de woonhuisverzekering (zie woonverzekering).

Wat is een opstalverzekering? Opstal is een deftig woord voor iets wat gebouwd is, met andere woorden: je huis. Alles wat boven de grond gebouwd is wordt geschaard onder de noemer opstal, dus ook een eventuele garage of schuur hoort daarbij. Als je die zaken wilt verzekeren tegen schade (brand of wat dan ook) dan heb je dus een opstalverzekering nodig.

Contractsduur De duur van de verzekeringsovereenkomst. Sommige woonverzekeringen kunt u maandelijks opzeggen. De meeste voorkomende contractsduur is 12 maanden. In enkele gevallen zelfs meerdere jaren.

Wat verstaat men onder inboedel De verzekerde waarde bij een inboedelverzekering kan worden bepaald aan de hand van een inboedelwaardemeter. Dit is een verkorte lijst met vragen waaruit de geschatte waarde van uw inboedel wordt bepaald. Deze inboedelwaardemeter treft u aan wanneer u een offerte gaat aanvragen.

Eigen risico In de grote steden is het risico op inbraak groter. Daarom is uw eigen risico bij de inboedelverzekering bij diefstal of inbraak hoger. Is uw huis goed is beveiligd? Dan geldt er geen eigen risico bij diefstal of inbraak. U moet wel kunnen bewijzen dat uw huis goed is beveiligd, bijvoorbeeld:

Poliskosten Eenmalig administratieve kosten voor het opmaken van de verzekeringspolis (contract).

Polisvoorwaarden De voorwaarde van de verzekering zoals; no-claim bescherming mogelijk, premie verhoging bij schade, hulp bij schade in het buitenland etc.

Politiekeurmerk Veilig Wonen Vaak geven verzekeraars een korting op de premie van de opstal en/of inboedelverzekering als je in het bezit bent van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk wat je ontvangt als je woning aan een aantal eisen voldoet. Deze eisen gaan over zaken die je zelf kunt doen om je woning te beveiligen. Je kunt hierbij denken aan goed hang- en sluitwerk voor deuren en ramen, buitenverlichting en zicht hebben op degene die voor je deur staat

Wat bepaald de hoogte van de premie?
  • type dekking:
    zoals bij elke verzekering, geldt bij een inboedelverzekering dat de premie hoger wordt naarmate meer risico’s afgedekt worden. Er zijn 5 typen dekkingen: de brandverzekering, de brand/inbraakverzekering, de inboedelverzekering met uitgebreide dekking.
  • verzekerd bedrag:
    de verzekerde waarde bij een inboedelverzekering is de waarde van de inboedel.
  • bouwaard:
    op het moment dat een woning geheel van hout is, is de kans op bijvoorbeeld brandschade groter dan wanneer de woning van steen is met een dak met dakpannen.
  • woonplaats:
    de kans op schade in een grote stad is statistisch gezien groter dan op het platteland.
  • inbraakbeveiliging:
    Op het moment dat de woning goed beveiligd is tegen inbraak, gelden vaak kortingen op de premie. Om voor deze korting in aanmerking te komen
  • eigen risico:
    bij een inboedelverzekering geldt vaak een eigen risico. Dit houdt in dat schade pas gedekt is zodra deze boven het eigen risico uitkomt. Hoe hoger dit eigen risico, des te lager de premie.
  • premietermijn:
    vaak geldt dat er een korting gegeven wordt als de premie (vooraf) per jaar betaald wordt. In plaats van per maand. Dit hangt samen met het feit dat de incassokosten van de maatschappij dan lager zijn en dat de premie al eerder binnen is.